Vybíráme skříň pro tiché PC

Vybíráme skříň pro tiché PC

Základem tichého počítače by měla být kvalitní skříň, která disponuje prvky tlumící hluk, měla by mít dobře zvládnutý cable managementsolidní chlazení. Pár takovýmto kouskům je věnován následující příspěvek.

  1. NZXT H440
  2. Cooler Master Silencio
  3. Fractal Design Define R5
 

1. NZXT H440

Elegantní PC skříň NZXT H440 je téměř celá vyrobená z kovu a nalezneme na ni minimum plastových částí. Kovová je také celá čelní strana, kterou lemuje jen plastový rám. Přední strana postrádá 5,25″ slot pro optickou mechaniku, místo které uvnitř vznikl další prostor pro pevné disky a SSD. Po odejmutí předního krytu se odhalí tři 120 mm ventilátory, které nasávají vzduch dovnitř skříně. Ty kryje velký vyjímatelný prachový filtr.

NZXT H440

Prosklená bočnice zakrývá všechny disky a oknem umožňuje nahlédnout na komponenty na základní desce a na krásně osvětlené logo výrobce, které se nachází na krytu zdroje. Pokud zvolíte variantu v bílé, která mi osobně přijde nejhezčí, tak ve stejné barvě vám bude ladit i interiér skříně.

Zdroj se v případě H440 umisťuje na spodní stranu skříně, kam se vkládá otvorem na zadní straně. Nad zakrytovaným prostorem pro zdroj se nachází sedm PCI slotů, dva otvory pro vodní chlazení a mřížka pro 140mm ventilátor. Ten je součástí balení a jeho pozice se dá vertikálně posunout tak, aby byl ideálně zarovnaný s chladičem procesoru. Vstupy a výstupy na zadní straně jsou dokonce osvětlené dvěma bílými LEDkami, které lze v případě potřeby vypnout vypínačem poblíž.

Na horní straně skříně v přední části se nalevo nacházejí tlačítka pro spuštění a reset a napravo 2x USB 2.0 port, 2x USB 3.0 port a vstup pro sluchátka a mikrofon. A konečně zespodu skříně nalezneme snadno vyjímatelný prachový filtr pro ventilátor zdroje.

Uvnitř skříně

Do útrob skříně H440 je možné nainstalovat maximálně pět 3,5″ disků, pro které jsou nachystané šuplíky v jednotlivých patrech na přední části skříně. Disků by se mohlo vlézt určitě více, ale výrobce zjevně preferoval lepší chlazení před přehnaným počtem disků. Disky se upevňují na kovové šuplíku, které se šroubují k rámu, což je oproti minulosti rozhodně správný krok, protože dříve NZXT používalo plastové kolejnice, které při každé manipulaci někde praskly.

Další dva 2,5″ disky lze přidat nad zdroj, kde se připevňují jedním šroubkem.

Cable management je zvládnutý na jedničku – kabely se dají od zdroje vést dvěma otvory vedle pozic pro 2,5″ disky či v prostoru mezi plnou bočnicí a vnitřním rámem (mezera cca 2 cm) je možné je přivést přesně kam je potřeba, takže nebudou nikde překážet.

V nabídce jsou čtyři barevná provedení – bílá, černá, černočervená a černá bez prosklené bočnice.

Kvalitní dílenské zpracování, povedený design, odhlučnění, prachové filtry, kovové šuplíky pro pevné disky, spousta ventilátorůdostatek místa pro větší hardware a to vše za dobrou cenu jsou už dobré důvody k nákupu. Pokud vám nebude chybět 5,25″ slot pro externí disk či mechaniku a vzhled H440 se vám líbí, určitě s její koupí nešlápnete vedle.

Specifikace NZXT H440

  • 6x interní 2,5/3,5″
  • 2x interní 2,5″
  • 2x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Přední ventilátory: 2x 140 nebo 3x 120 mm (3x 120 mm součástí balení)
  • Zadní ventilátory: 1x 140 nebo 120 mm (1×140 mm součástí balení)
  • Horní ventilátory: 2x 140 nebo 3x 120 mm
  • Hmotnost 9,75 kg
  • 220 mm x 510 mm x 475,3 mm

Co se nám líbí

  • Výborné dílenské zpracování
  • Rozsáhlé použití kovu namísto plastu
  • Součástí balení 4x 120mm ventilátory
  • Vypínatelné osvětlení na zadní straně (2X LED)

Co by se dalo zlepšit

  • Někomu by mohla vadit chybějící pozice pro externí mechaniku
  • Mohlo být více pozic pro pevné disky, aktuální řešení plýtvá místem
nzxt-h440-2

NZXT H440 můžete koupit např. na Alza.cz

Zkontrolovat cenu 
 

2. Cooler Master Silencio 452

Další adept na základ tichého počítače je k sehnání téměř za poloviční cenu a je určen pro méně náročné uživatele. Pochází z rodiny Silencio od společnosti Cooler Master v podobě modelu 452 a již z názvu skříně je patrné že tichý chod by měl hrát prim. Naznačují to i přední dvířka a bočnice, které jsou vypolstrované pěnovou výstelkou pohlcujícím hluk. Ze stejného důvodu není bočnice prosklená a na skříni nenalezneme ani žádný viditelný ventilátor.

cooler-master-silencio-452

Přední dvířka jsou z matného plastu, ačkoliv na první dojem to vypadá, že jsou kovová. Napravo od nich se nalézá hlavní vypínač, tlačítko reset a LED indikátor disků. Z horní strany nad dvířky jsou pak USB 3.0 a USB 2.0 a čtečka pro SD karty.

O proudění vzduchu se starají dva 120mm ventilátory (800 ot./min a pouhých 15 dB) . Jeden je skrytý za předními dvířky, druhý v zadní části a pro nadšence skříň nabízí v přední části umístění 240mm radiátoru pro vodní chlazení. Přední ventilátor, který nasává vzduch do skříně bočními mřížkami, je krytý prachovým vyjímatelným filtrem. Boční průduchy jsou úzké, v mezeře mezi dvířky je v cestě proudu vzduchu pěnová výstelka a za ventilátorem překáží část rámu skříně, takže proud vzduchu není nijak závratný.

Na zadní straně jsou kromě ventilátoru otvory pro hadičky vodního chlazení a na spodní straně standardně otvor pro zdroj. Co je potřeba tvůrcům vytknout, tak jsou záslepky PCI slotů, které jsou vylamovací a již je v případě potřeby nedáte nazpět.

Uvnitř skříně

Klec na disky pojme až 6 pevných disků či až 2 SSD disky. V případě použití velké grafické karty si pak odečtěte rovnou čtyři pevné disky, protože je nutné odebrat horní klec. Jeden SSD disk je možné umístit na horní stranu spodní klece a druhý vedle klece na dno skříně.

Cable management vám bude působit pravděpodobně potíže, protože mezera mezi bočnicí a trayem je pouze 9 mm a není zde příliš prostor pro vedení silnějších svazků kabelů. Důvod pro tuto malou mezeru je ten, že skříň je poměrně úzká a tak je na místě i opatrnost s výběrem chladiče procesoru (maximálně 158 mm) a jeho velikostí. Pokud si ale s vedením kabelů příliš nelámete hlavu a navíc vezmete v potaz, že bočnice není prosklená, tak se dá tento aspekt odpustit, na což zřejmě sázel i výrobce.

Pokud se poohlížíte po levné menší tiché skříni a nebude vám vadit, že pravděpodobně nebudete moci schovat všechny kabely za trayem, tak by mohla být Silencio 452  dobrá volba. Pro koupi tomuto modelu hraje navíc do karet také dostatečné místo pro disky (při použití standartní GPU), podpora vodního chlazení a kvalitní technické zpracování.

Cooler Master Silencio 452 je dostupný pouze v černé barvě.

Specifikace Cooler Master Silencio 452

  • 2x externí 5,25″
  • 6x interní 2,5/3,5″
  • 2x interní 2,5″
  • 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, čtečka SD karet
  • Přední ventilátory: 1x 120/140 mm (1x 120 mm součástí balení, 800 ot./min., 15 dBA)
  • Zadní ventilátory: 1x 120 mm (součástí balení, 800 ot./min, 15 dBA)
  • Hmotnost 6,14 kg
  • 190 x 449 x 497 mm

Co se nám líbí

  • Tichá skříň s podporou vodního chlazení
  • Prachové filtry u všech ventilátorů
  • Zabudovaná čtečka SD karet

Co by se dalo zlepšit

  • Úzká skříň (což může být ale zároveň i výhoda)
  • Mezi trayem a bočnicí by mohlo být rozhodně více místa
  • Vylamovací záslepky pro PCI sloty
8abcdfe5-49b2-4bb3-845e-765165806f04

Cooler Master Centurion Silencio 452 můžete koupit např. na Alza.cz

Zkontrolovat cenu 
 

3. Fractal Design Define R5

Vynikající skříně Define od Fractal Design budou spoustě lidem určitě známé a poslední, již pátá generace nemůže v tomto výčtu chybět.

b7c3c93f-c32d-4760-a83c-f281e3009fc2

Přední odhlučněná dvířka jsou sice plastová, ale velice věrně imitují broušený hliník. Díky tomu vypadají pěkně na pohled a protože jsou z plastu, tak se také lépe čistí. Dále u nich potěší to, že je možné měnit směr otevírání. Na horní hraně dvířek je přítomný malý zářez, ve kterém se skrývá indikační LED kontrolka. Za dvířky nalezneme dva 5,25″ sloty, pod kterým je mřížka zakrývající 140mm ventilátor. Pokud by to někomu bylo málo, tak lze prázdnou pozici pod ním doplnit zakoupením dalšího ventilátoru. Kromě toho se zde také nalézá třístupňový přepínač rychlosti otáček ventilátorů pro až tři ventilátory.

Na horní straně se nachází hlavní vypínač, tlačítko reset, vstupy pro sluchátka a mikrofon a USB 2.0 a 3.0 porty po dvou párech. Kovová horní strana skříně je vybavena třemi plastovými krycími deskami, které lze libovolně odejmout a vytvořit si vlastní konfiguraci chlazení z maximálně tří ventilátorů nebo vodního chlazení. Tím se ale otevře snadná cesta pro nežádoucí prach dovnitř a nechtěný hluk ven ze skříně.

Obě odhlučněné bočnice jsou plné, pouze hlavní má navíc odnímatelný plastový kryt pro volitelný 120/140 mm ventilátor. Fractal Design myslel i na uživatele, kteří potřebují vidět, co se děje uvnitř a ke koupi existuje také varianta s prosklenou bočnicí. Hlavní bočnici nyní nově ani není potřeba šroubovat díky šikovnému mechanismu se západkou, která bočnici drží, nicméně pro jistotu je možné použít i šroubky.

Na zadní straně je mřížka s předinstalovaným 140mm ventilátorem, otvor pro zdroj a 7 pozic se záslepkami pro PCI sloty, které zevnitř drží šroubky. Celé dno skříně pak zakrývá zvenku prachový filtr, který lze snadno vyjmout po otevření předních dvířek.

Uvnitř skříně

Kromě toho, že vnitřek skříně nabízí spoustu místa, zaujmou ještě suché zipy, které drží kabely pohromadě či dvě plotýnky mezi trayem a bočnicí pro upevnění SSD disků. Dvě klece pojmou až 8 pevných disků. Klece se dají buďto úplně odstranit nebo otočit o 90° a mohou být buď nasměrované standardně na hlavní bočnici nebo směrem k základní desce. Odstranit se také dají horní 5,25″ pozice, namísto nich posunout obě klece výše a na místo nově vytvořeného prostoru dole umístit 280mm radiátor vodního chlazení. Klec s pěti pozicemi se dá prohodit za klec s třemi pozicemi či se mohou umístit vedle sebe na dno skříně. Možností je nepřeberné množství a každý si určitě najde svoji vlastní variantu.

Díky velkorysému prostoru nebude velká grafická karta problém a o žádnou pozici pro pevný disk vás nepřipraví.

Define R5 je k dostání v černé, bílé a titanově šedé barvě vždy buď s plnou nebo prosklenou bočnicí.

Díky skvělému dílenskému zpracování, kvalitnímu odhlučnění, obrovskému prostoru a díky tomu i množství variant rozmístění disků a chlazení, perfektnímu cable managementu, vynikající podpoře pro vodní chlazení a dalším vychytávkám, se kterými se setkáte prakticky v každém aspektu, nelze jinak než výrobce maximálně pochválit a ostatním doporučit skříň, která bude svůj účel plnit na jedničku. Největší starost kterou s touto skříní budete mít, je najít ji i odpovídající výkonný hardware.

Specifikace Fractal Design Define R5

  • 2x externí 5,25″
  • 8x interní 2,5/3,5″
  • 2x interní 2,5″
  • 2x USB 3.0, 2x USB 2.0
  • Přední ventilátory: 2x 140 mm (1x 140 mm součástí balení, 1000 otáček)
  • Zadní ventilátory: 1x 140 mm (součástí balení)
  • Vrchní ventilátory: 3x 120/140 mm
  • Spodní ventilátory: 2x 120/140 mm
  • Boční ventilátory: 1x 120/140 mm
  • Radiátor pro vodní chlazení: přední až 360 mm, vrchní až 420 mm, spodní až 240 mm, zadní až 140 mm
  • Hmotnost 11,2 kg
  • 232 x 451 x 521 mm

Co se nám líbí

  • Vynikající dílenské zpracování
  • Kvalitní odhlučnění
  • Obrovské množství variant rozmístění chlazení a disků
  • Široká podpora pro vodní chlazení
  • Perfektní cable management včetně uchycení suchými zipy
  • Šikovné umístění SSD disků
  • Velké grafické karty a zdroje se bez problému vlezou
  • Dvířka lze otevírat na libovolnou stranu
  • Přepínač rychlosti ventilátorů

Co by se dalo zlepšit

  • Neobjevili jsme
Fractal Design R5

Fractal Design Define R5 můžete koupit např. na Alza.cz

Zkontrolovat cenu 

Skříní pro základ tichého počítače by se dalo najít samozřejmě více, na ty se ale podíváme v některém z příštích článků. A jakou skříň preferujete vy? Pokud máte vlastního favorita nebo by jste si přáli napsat o konkrétním modelu, rádi se o tom dozvíme v komentářích.

Komentáře

Příspěvek zatím nemá žádný komentář. Buďte první!

Napsat komentář

*

Tipy na nejlepší elektroniku?

Sledujte náš facebook!

×