Recenze Acer Swift 3 – levný a lehký 14″ notebook

Recenze Acer Swift 3 – levný a lehký 14″ notebook

Když jsem hledal levný a zároveň lehký pracovní notebook, říkal jsem si, že to bude nejspíš náročný úkol. Světe div se, lehký pracovní notebook do 15 tisíc se objevil v podobě Acer Swift 3, který i přes nízkou cenu dokáže překvapit jak kompaktními rozměry, tak vysokým výkonem.

Jedná se o kvalitně zpracovaný celokovový 14″ notebook s Full HD rozlišením a IPS displejem, který je v nejnižší konfiguraci vybaven plnohodnotným Core i3 procesorem, 128 GB SSD diskem, podsvícenou klávesnicí a dlouhou výdrží na baterii. Nakonec i tento notebook odhalil nějaké kompromisy kvůli zachování nízké ceny, ale nejedná se o nic závažného, co by někomu rozmluvilo koupi.

Technická specifikace

Procesor Intel Core i3 7100U Kaby Lake
Displej14″ LED 1920 × 1080 IPS
Paměť4 GB DDR4
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
ÚložištěM.2 SSD 128 GB
KonektivitaWiFi 802.11ac, Bluetooth 4.0,
2× USB 3.0, 1× USB 2.0, 1× USB-C Gen 1
OSWindows 10 Home 64bit
Hmotnost1,5 kg
Rozměry341 × 246 × 18 mm

Všechny konfigurace Acer Swift 3

Recenze Acer Swift 3 – Design a zpracování

Nejlevnější konfigurace Acer Swift 3 už na první pohled vypadá dražší, než ukazuje cenovka. Stejně tomu je tak i při bližším osahání, při kterém zjistíte, že celokovové tělo notebooku je ukázkově tuhé a při držení kraje se tělo neprohýbá. Tužší jsou také panty, ale i přesto otevřete víko jednou rukou bez zvednutí základny, a to až do rozsahu 180°.

Že se jedná o střední třídu naznačuje hmotnost, která je 1,5 kg. Oproti tomu u nejvyšší řady Swift 7 se hmotnost podařilo srazit na úctyhodných 1,125 kg a v high-endu najdeme i notebooky s hmotností pod 1 kg. To samé platí pro tloušťku, která je 18 mm, kdežto Swift 7 se může pochlubit již méně než 10 mm, což jej zároveň řadí mezi rekordmany. Kompletní rozměry notebooku jsou 338 × 234 × 18 mm.

Po stranách najdete jeden port USB 2.0, dva porty USB 3.0 a také USB-C. Pokud byste chtěli notebook nabíjet pomocí USB-C portu, pak to bohužel neumožňuje. Napravo pod klávesnicí se pak nachází čtečka otisků prstů, která by vám měla usnadnit přihlašování do Windows. Bohužel ale ne vždy funguje spolehlivě a je potřeba přiložení prstu i několikrát zopakovat.

Acer Swift 3 se vyrábí ve stříbrné, modré, šedé a růžové barvě

swift-3-1

Acer Swift 3 můžete koupit např. na Alza.cz

Zkontrolovat cenu 

Recenze Acer Swift 3 – Klávesnice a touchpad

 I zde platí, že vzhledem k ceně je klávesnice na velice dobré úrovni. Klávesy jsou příjemné na dotek a rovněž mají příjemnou zpětnou vazbu při stisku. Klávesnice by mohla být klidně tišší, ale v této cenové hladině těžko najdete lepší. Nechybí ani podsvícení klávesnice, které je možné zapnout pomocí fn+F9. Asi ale nepřekvapí, že intenzitu podsvícení měnit nelze.

Pod klávesnicí zaujímá prostor rozměrný plastový touchpad, který klávesnici ostudu určitě neudělá. Sice po ní prsty nekloužou, tak snadno jako po skleněném provedení, i přesto se ale jedná o precizní touchpad, který velmi přesně reaguje na dotek po celé ploše. Nechybí samozřejmě multidotyková gesta, které také fungují velice spolehlivě. Zde tak lze jen těžko něco vytknout a Acer si zaslouží pochvalu.

Recenze Acer Swift 3 – Displej

Acer Swift 3 je vybavený 14″ Full HD displejem s rozlišením 1920 × 1080. Výrobce naštěstí sáhl po IPS panelu, takže displej netrpí malými pozorovacími úhly a překoná tak např. i MacBook Air. Displej je navíc poměrně ostrý a lze na něm pochválit také vysoký kontrast 850:1, který byste čekali u dvakrát dražších notebooků. Díky tomu má displej příjemnou hloubku a černá je dostatečně tmavá.

Výrobce zvolil lesklé zpracování displeje a díky nízké maximální úrovni podsvícení 200 cd/m2 se na denním světle hůře čte. Notebooky s jasným displejem dosahují téměř dvojnásobku této hodnoty, ale také stojí mnohem více.

Slabou stránkou displeje je i pokrytí barev, které dosahuje 56 % barevného prostoru sRGB a 39 % Adobe RGB. Pro grafické úpravy se Acer Swift 3 tudíž nehodí, ale ani bych nečekal, že by jej v této cenové hladině nějaký grafik hledal. Pro ostatní by to ale nemělo být žádnou překážkou, jelikož vysoké rozlišení, vysoký kontrast a zmíněné výhody IPS panelu potěší oko každého běžného uživatele.

 

Recenze Acer Swift 3 – Zvuk

Reproduktory má Acer Swift 3 umístěné po stranách na spodní straně. Pro nezkreslený projev je proto vhodné mít notebook na pevné podložce. Vydávaný stereofonní zvuk je pak lepší průměr, chybí mu ale basová složka. Ti co budou chtít ještě lepší zvuk, pak pravděpodobně využijí sluchátka.

Recenze Acer Swift 3 – Výbava a výkon

Všechny konfigurace Acer Swift 3 jsou vybavené plnohodnotným procesorem Intel Core od i3 až po i7 a také je zde jedna varianta s Ryzenem 5. Testovaný dvoujádrový i3-7100U běží na frekvenci 2,4 GHz a nemá turbo boost. Pokud potřebujete více výkonu, tak doporučuji už jen z důvodu použití starší generace Kaby Lake si připlatit za jednu z variant s čipem 8250U nebo 8550U ze série Kaby Lake Refresh.

Dokonce ani u nejlevnější konfigurace se naštěstí nešetřilo na úložišti a výrobce do něj osadil SSD M.2 disk. Ten je nezbytný pro naprosto svižný chod operačního systému a díky SSD budete mít opět pocit, že se vám do rukou dostalo dražší zařízení. Bohužel je zde pouze jeden M2. slot a pro více místa je nutné disk vyměnit.

Rozšířit nelze ani 4GB RAM, takže se raději ujistěte, jestli není na místě si připlatit za vyšší konfiguraci, které mají i vylepšen procesor a větší úložiště.

Acer Swift 3 – Fotogalerie

Recenze Acer Swift 3 – Výdrž baterie

Co bych u tak levného notebooku nečekal je dlouhá výdrž baterie, která je 4článková s kapacitou 3220 mAh. Acer Swift 3 mě ale opět vyvádí z omylu, když při běžné kancelářské práci bez Wi-Fi vydrží přes 11 hodin.

Provoz bez Wi-Fi je samozřejmě spíše výjimečný, takže zajímavější bude výdrž téměř 8 hodin při sledování videa a surfování se zapnutou Wi-Fi. V testu výdrži baterie v PCMark 8 se pak výdrž šplhá lehce pod 4,5 hodiny.

Co se nám líbí

  • Lehký a kompaktní
  • Vysoký výkon vzhledem k ceně
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Povedená klávesnice a touchpad
  • Kvalitní dílenské zpracování
  • Spousta portů

Co by se dalo zlepšit

  • Průměrný zvuk
  • Lesklý povrch displeje a nižší úroveň jasu
  • Kapacita úložiště
  • Nelze upgradovat RAM

Závěr

Pokud hledáte malý lehký a hlavně levný notebook na kancelářskou práci, tak by vás měl Acer Swift 3 maximálně zajímat. Díky jeho nízké ceně a kompaktním rozměrům bych jej označil i za vynikající notebook pro studenty. Spousta uživatelů jej může zvolit jako alternativu za MacBook Air, který je sice o něco lehčí a nebude vás obtěžovat ventilátory, ale také stojí téměř 2× tolik.

Za hlavní nevýhodu pokládám velikost úložiště, kterou pravděpodobně většina vylepší externím diskem, cloudem nebo flashdiskem. Při koupi dražší konfigurace se tento nedostatek smazává, protože je výrobce vybavil až 512 GB SSD. Příliš nepotěší ani lesklé zpracování displeje, který se při denním světle hůře čte.

Acer Swift 3 nabízí díky plnohodnotnému Core i3 slušný výkon a povedený displej v lehkém a solidním kovovém těle, s kvalitní podsvícenou klávesnicí a dlouhou výdrží baterie. Konfigurace s Core i3 je navíc teprve začátek a za vyšší ceny se lze postupně dostat až ke Core i7 s GeForce MX150. A pokud se neohlížíte po ceně, můžete klidně pokračovat po vyšších řadách jako jsou Acer Swift 5Acer Swift 7.

swift-3-1

Acer Swift 3 můžete koupit např. na Alza.cz

Zkontrolovat cenu 

Komentáře

Příspěvek zatím nemá žádný komentář. Buďte první!

Napsat komentář

*

Tipy na nejlepší elektroniku?

Sledujte náš facebook!

×