Recenze Honor Play – 200 000 bodů v AnTuTu za 8500 Kč

Recenze Honor Play – 200 000 bodů v AnTuTu za 8500 Kč
82 %
  • Herní mobil střední třídy se špičkovým čipem Kirin 970
  • První Honor s GPU Turbo, dále nabízí vibrace po vzoru ovladače Dual Shock či 3D zvuk pro vylepšení herního zážitku
  • Kromě vysokého výkonu se snaží zaujmout velice nízkou cenou

Pro dnešní recenzi se mi do rukou dostal nový Honor Play pod označením Special Edition v červené barvě se zadní stranou zdobenou laserovým gravírováním imitující základní desku telefonu.

Značka Honor byla vždy určena spíše mladší cílové skupině a nejinak je tomu u modelu Play, cílící přímo na hráčskou komunitu, jak už název i design této edice napovídá. Tu se pokusí zaujmout zejména špičkovým hardwarem, jakým mají nejvyšší modely a zároveň nízkou cenou. Jak si tedy Honor Play vede v praxi?

Recenze Honor Play – design a zpracování

Honor Play má celokovové tělo a nebude žádným překvapením, že jeho vzhled je velice podobný modelům Honor 10Huawei Nova 3. Nemá však skleněná záda s barevnými odlesky, ale matnou povrchovou úpravu. Ta sice není takovým magnetem na otisky, zato drobné nečistoty na matném povrchu drží velice dobře. Pro puntičkáře mého kalibru se čištění stává o něco pracnější, není to nicméně nic hrozného.

Recenze Honor Play - fotoaparát

Čočky duálního fotoaparátu s umělou inteligencí

Rozměry 157,9 mm × 74,3 mm napovídají, že se jedná o štíhlého dlouhána s tloušťkou pouhých 7,5 mm. I přes svoji velkou výšku se díky oblým hranám pohodlně drží, s váhou 176 g přesto nepůsobí těžce a musím říci, že vypadá dražší, než opravdu je.

Tomu vděčí i díky velkému displeji s poměrem stran 19,5:9 a tenkými rámečky. Ten má rozlišení 2340×1080jemností displeje 409 ppi, což je pro hraní her a multimédia ideální hodnota. Cokoliv výše totiž moje rozlišovací schopnosti neocení, stejně jako baterie, která by zbytečně plýtvala drahocennou energií.

IPS displejkrásně naladěné barvy a také díky slušnému kontrastu je na něj radost pohledět. Výborné jsou tradičně i pozorovací úhly a problém jsem s displejem neměl ani na přímém podzimním slunci a jeho výborná čitelnost mě mile překvapila.

Recenze Honor Play - displej

Na displej Honoru Play je radost pohledět

Pod displejem se výrobce podepsal svým logem a do horní části nad displejem umístil výřez známý jako „notch“ se selfie kamerkou a reproduktorem. Pokud vám, stejně jako mně, výřez nevyhovuje, dá se softwarově vypnout vyplněním prostoru tmavým proužkem přičemž stavové ikony zůstanou stále na svém místě. Pod mřížkou sluchátkového reproduktoru se ještě ukrývá notifikační dioda, jen je škoda, že při pohledu z boku není příliš vidět a je nutné její stav kontrolovat ideálně přímým pohledem na displej.

Na spodní straně uprostřed najdeme USB-C port, vedle něhož nechybí 3,5 mm jack pro sluchátka a jeden reproduktor. Honor Play bohužel nemá stereo reproduktory, což je u herního mobilu škoda, protože by to umocnilo zvukový zážitek.

Při hraní her jsem s jedním reproduktorem problém neměl. Když jsem ale mobil otočil kvůli zapojené nabíječce, už jsem reproduktor zakrýval levou rukou a musel jsem si vypomoci sluchátky. Při zapojení sluchátek se pro umocnění herního zážitku navíc rozezní 3D zvuk, na který jsem asi příliš zvyklý, jelikož jsem jej ve hrách příliš nepostřehl.

Recenze Honor Play - USB-C konektor

USB-C konektor a 3,5mm jack na spodní straně

Čtečka otisků prstů je umístěna na zadní straně a její používání je stejně tak pohodlné jako rychlé. Rychlejší už je jen odemknutí pomocí rozpoznání obličeje, jenž v praxi často telefon odemkne dříve, než se rozsvítí displej.

Rozpoznání obličeje v běžné situaci funguje spolehlivě a službu mi vypovědělo pouze s nasazenými brýlemi nebo v autě, když byl můj obličej nasvícen ostrým slunečním světlem. Dle dostupných informací by se ale i toto měl Honor Play naučit rozeznat, díky síle umělé inteligence. Vedle čtečky najdeme mírně vystouplé čočky duálního fotoaparátu o rozlišení 16 Mpx + 2 Mpx s LED bleskem.

Recenze Honor Play - barevná provedení

Tři základní barevná provedení doplňují ještě dvě barvy ze Special Edition

honor-red

Honor Play můžete koupit např. na Alza.cz

Zkontrolovat cenu 

Technická specifikace Honor Play

  • Displej: 6,3″ 2340×1080 (409 ppi)
  • Procesor: Huawei Kirin 970 osmijádrový (4× Cortex A72 @2,4GHz + 4 × Cortex A53 @1,8GHz)
  • Grafický čip: Mali-G72 MP12
  • Paměť RAM: 4 GB
  • Úložiště: 64 GB + rozšiřitelná o karty microSD
  • Konektivita: LTE, NFC, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 4.2
  • Fotoaparát: zadní duální 16 Mpx + 2 Mpx (f/2,2) a přední 16 MPx (f/2,4)
  • Video: 4K (30 fps), Full HD (60fps)
  • Baterie: 3 750 mAh, rychlonabíjení, nevyjímatelná
  • Operační systém: Android 8.1 Oreo s EMUI 8.2
  • Rozměry a hmotnost: 157,9 mm × 74,3 mm × 7,5 mm a 176 g

Kompletní specifikace Honor Play

Recenze Honor Play – hardware a výbava

Co mě na telefonu potěšilo a zároveň udivilo nejvíce je použitý hardware. Výrobce totiž telefon vybavil svým vlastním nejvýkonnějším čipem Kirin 970, stejně jako u vlajkových modelů Huawei P20 Pro nebo Honor 10. Konkurenční Snapdragon 845 sice nabízí o něco vyšší výkon, ale jelikož neexistují hry nebo aplikace, na které by procesor nestačil, tak je toto porovnání celkem bezpředmětné.

Osmijádrový Kirin je navíc doplněný o grafický čip Mali-G72 MP12 a neuronový koprocesor pro výpočty spojené s umělou inteligencí. Nešetřilo se ani na paměti o kapacitě 4 GB RAM přičemž i u nás v nabídce se možná objeví i verze se 6 GB.

Vnitřní úložiště disponuje kapacitou 64 GB a naštěstí nechybí ani slot pro paměťové karty o velikosti až do 256 GB.

Benchmark Honor Play

AnTuTu benchmark (v7.1.0)204 797
GeekBench 4 Single-Core Score1 878
GeekBench 4 Multi-Core Score6 627

Jak je vidět, výsledky měření jsou více než skvělé a plynulý zážitek v herních titulek jako je Fortnite, PUBG, GTA San Andreas nebo Shadowgun Legends je zaručen. Během testování náročnějších her jsem se obával vysokého zahřívání telefonu, ale ani to se nekonalo a teplota se bez problému udržela v komfortní úrovni.

GPU Turbo

Honor Play je prvním telefonem s funkcí GPU Turbo, mající za úkol výkon ve hrách ještě zvýšit přičemž zároveň šetří baterii. Na první pohled se tato zpráva jevila báječně, ale ukázalo se, že jde o softwarovou záležitost, která bude doplněna i do většiny ostatních telefonů Honor a Huawei. Tuto funkci navíc musí kýžená hra podporovat, takže prvotní nadšení rychle opadlo.

Jak funguje GPU Turbo? Zjednodušeně řečeno se u výrobce na daný herní titul pustí neuronová síť TensorFlow, která jej tisíce simulovaných hodin hraní analyzuje a optimalizuje CPU, GPU a paměti tak, aby byl výsledek v praxi při hraní co nejlepší. Do budoucna to tak vypadá na slušnou technologii, nyní to však beru spíše jako marketingový výstřelek a bohatě se spokojím s vysokým výpočetním výkonem.

Výdrž baterie

Během testování her mě překvapila výdrž baterie, jelikož ji procenta ubývala jen velmi pomalu. Ta má kapacitu 3 750 mAh a jelikož výdrž předčila má očekávání během hraní her, tak je jasné, že i za normálního provozu vydrží rovněž velice dlouho. Se zapnutou Wi-Fi, občasným brouzdáním v prohlížeči, kontrolou e-mailů a občasným zavoláním jsem se bez problému dostal na dva dny výdrže, aniž by bylo nutné telefon nabíjet.

Honor Play podporuje také rychlé nabíjení, není to však to nejrychlejší co Honor dokáže nabídnout. Přibalená nabíječka je přesto schopná nabít telefon na 50 % během 30 minut a na 75 % během necelé hodiny. Baterie se pak nabije na 100 % kapacity během 1,5 h.

honor-red

Honor Play můžete koupit např. na Alza.cz

Zkontrolovat cenu 

Recenze Honor Play – fotoaparát

Hlavní fotoaparát se skládá ze dvou čoček o rozlišení 16 Mpx (f/2,0) a 2 Mpx (f/2,4) jímž sekunduje duální LED blesk. Asi nikoho nepřekvapí, že zde chybí optická stabilizace bez které se musel obejít i Honor 10. Výrobce nicméně v jednom z updatů doplnil alespoň softwarovou stabilizaci známou jako AIS (Automatic Image Stabilization), pro redukci případného rozmazání fotek.

Stejně jako většina ostatních telefonů Huawei a Honor i fotoaparát modelu Play je vybavený umělou inteligencí pro rozpoznání až 22 kategorií a 500 rozdílných scénářů v reálném čase na jejichž základě dovede upravit nastavení fotoaparátu. Tato funkce mě už od uvedení neoslovila, jelikož jsou výsledné snímky přesaturované a nepřirozené. Naštěstí je při focení hned po ruce tlačítko pro vypnutí asistence UI. Pokud budete přesto umělou inteligenci využívat, vždy se dá již pořízený snímek přepnout do stavu, jak by vypadal bez jeho použití.

Fotoaparát v praxi pořizuje poměrně detailní snímky s dobrým dynamickým rozsahem a přesné jsou i barvy pokud zůstane umělá inteligence vypnutá. To platí ovšem v případě denního světla a jakmile se setmí, tak jde kvalita rychle dolů a snímky jsou rozmazané a plné šumu.

Aplikace fotoaparátu je evolucí toho, na co jsme u Honoru zvyklí. Nad tlačítkem spouště najdeme sadu režimů jako je Clona, Portrét, Objektiv AR, Video a další nastavení, kde lze nalézt například noční režim, HDR, Panorama, Malování světlem apod. V horní části je pak možné zapínat umělou inteligenci, režim živé fotografie, blesk, skenování QR kódů či další nastavení fotoaparátu.

Snímky pořízené pomocí Honor Play

Recenze Honor Play – software a uživatelské prostředí

Kromě Androidu 8.1 Oreo je uživatelské prostředí vylepšeno grafickou nadstavbou EMUI 8.2 u něhož jsem během dvou let neshledal žádné výrazné proměny. Snad jen množství předinstalovaných aplikací je ještě vyšší než v minulosti, což jsem vyřešil jejich okamžitou odinstalací. Ty byly umístěny ve dvou složkách nazvané „nejlepší aplikace“ a „nejlepší hry“, z nichž jsem ponechal pouze Facebook Messenger, jinak zde nebylo nic, co by stálo za pozornost. Kromě toho tu bylo ještě pár aplikací jako Party Mode pro synchronizování hudby mezi několika zařízeními najednou, HiCare, Honor či Tips, které jsem rovněž nevyužil.

Poměrně šikovnou funkcí je rychlé hledání, do něhož se dá dostat tažením prstu dolů na domovské obrazovce. Nejedná se ale o nic nového a ani žádnou další výraznou novinku jsem v grafickém rozhraní neobjevil.

S čím jsem si příliš neporadil, bylo nastavení posílání dlouhých SMS – pokud byla SMSka příliš dlouhá, tak se poslala jako MMS zpráva a nikde v nastavení jsem nenašel možnost toto chování změnit. Řešením tudíž bylo stáhnout z Google Play známou aplikaci Handcent SMS vybavenou pestrou paletou funkcí a nastavení, se kterou již nebyl problém dlouhé zprávy posílat.

Celkové hodnocení
82 %

Co se nám líbí

  • Nízká cena
  • Špičkový čip Kirin 970 a 4 GB RAM
  • Dlouhá výdrž baterie
  • Kvalitní velký displej
  • 3,5 mm jack
  • USB-C

Co by se dalo zlepšit

  • Průměrný fotoaparát
  • Není voděodolný
  • U herního mobilu by byly vhodné stereo reproduktory

Závěr

Na závěr recenze Honor Play musím hned zkraje zhodnotit, že jde o skvělý telefon a rozhodně bych jej ke koupi doporučil. Kvalitní kovové tělo s pohodlným úchopem zdobí velký displej s vysokým rozlišením a pěknými barvami, zatímco uvnitř se ukrývá high-endový procesor Kirin 970 pohybující se mezi výkonnostní špičkou, kdy se vyrovná několikrát dražším telefonům. Nechybí mu USB-C konektor či NFC ani klasický sluchátkový jack.

Jelikož je pořizovací cena velice nízká, zákonitě se muselo někde šetřit, a proto zde chybí např. bezdrátové nabíjení nebo zvýšená odolnost. Fotoaparát je také spíše průměrný a dražší Honor 10 nebo Huawei Nova 3 nabídnou lepší snímky ovšem za více peněz. Nic zásadního, co by mě omezovalo, jsem ovšem neshledal a za tyto peníze budete lepší a výkonnější přístroj hledat jen těžko.

honor-red

Honor Play můžete koupit např. na Alza.cz

Zkontrolovat cenu 

Komentáře

Příspěvek zatím nemá žádný komentář. Buďte první!

Napsat komentář

*

Tipy na nejlepší elektroniku?

Sledujte náš facebook!

×